15 gratis verktøy som hjelper deg med å drive nettsiden og sosiale medier

by Bli synlig på nett
0 comment
Spread the love

Er det viktig med alle disse ekstra verktøyene når du bare skal blogge? Vel, ikke alle er like viktige, men ja, du trenger noen hvis du vil gjøre hverdagen med blogg lettere. Å ikke bruke hjelpemidler er som å sykle uten lys på sykkelen. Du må velge den lengste ruten fordi den er opplyst når du egentlig kunne syklet i lysløpa som er kortere og morsommere hadde du bare hatt lys på din egen sykkel. Det at det er påbudt å ha lys på sykkelen in real life ser jeg bort i fra for poengets skyld 🙂

blide jenter med sosiale medier skilt
Bruk verktøy for å forenkle businessen din

Slik er det med å drive en nettside og sosiale medier også. Vel, kanskje ikke helt slikt, men det er ikke så langt unna. Du starter en nettside. Etter en stund vokser den og du har fått flere ideer. Så innser du at du har altfor mange løse tråder overalt og hodet spinner. Du klarer rett og slett ikke få oversikt over det du skal gjøre for å følge den røde tråden. Du skal planlegge IG og FB-innlegg og du skal lage og planlegge pins. Du skal notere mål og oppgaver. Bilder skal letes og redigeres. Og gud vet hva annet du har planer om å gjøre i businessen din.

Så la oss gå rett på sak. Her er 15 verktøy som både jeg og flere andre bruker for å gjøre business-livet enklere.

15 gratis verktøy til nettsiden og sosiale medier

Gratis analyseverktøy til bloggen

1. Google Analytics – must have

Du MÅ ha Google Analytics. Dette er det eneste verktøyet som viser deg hvordan det går med bloggen, nettsiden eller nettbutikken din. Her kan du finne ut hvor du får lesere fra, hvor lenge de er på nettsiden, hvilke innlegg eller produkter de har vært på og mye annet snadder. Google Analytics er gratis og den må knyttes til nettsiden. Du gjør dette ved å opprette konto på Google Analytics og lime koden du får der på nettsiden. Googel Analytics får du også som app.

Tips: Har du ikke startet en nettside ennå kan du melde deg på mitt kurs “Start en blogg eller et nettsted på 5 dager” der du blant annet får video av hvordan du setter opp Google Analytics.

2. Google Search Console – must have

Dette er et gratis verktøy fra Google som du trenger på lik linje med Google Analytics. Her skal du legge inn .xml filene fra nettsiden slik at Google kan indeksere disse. Det betyr at Google kan søke gjennom dine innlegg. I Google Search Console vil du også se hvilke søkeord lesere bruker for å finne dine innlegg slik at du kan inkludere disse ordene i tekstene hvis du trenger det.

Verktøy for å planlegge oppgaver

3. Trello – favoritt

Trello er et gratis planleggingsverktøy der du kan planlegge dine mål for uken, måned og år. Disse kan du sette tidsbegrensning på med varsel om når fristen nærmer seg. Du kan bruke farger for å skille mellom forskjellige tema og i appen ligger det også enkel forklaring om hvordan verktøyet skal brukes. Trello kan du bruke både som app og på desktop.

Tips: Les min artikkel om 5 måter som hjelper deg å jobbe effektivt

4. Clickup

Clickup er også et gratis verktøy som du kan bruke til planlegging av blogginnlegg, tema, mål, datoer etc. Den gjør samme jobben som Trello. Du kan lage deg gratis profil på begge to og se hva som passer deg best. Clickup kan brukes på desktop og som app på mobilen.

verktøy som hjelper deg å blogge, verktøy for bloggere, blogging verktøy

5. Todoist

Todoist er et planlegginsverktøy som er også verdt å nevne. I gratis versjon av Todoist kan du sette opp tema, planlegge oppgaver og sette tidsfrister. Det finnes selvfølgelig mange flere funksjoner i de betalte versjonene. Men trenger du et ukomplisert oppgaveplanlegger som er lett å forstå, er gratis versjon mer enn nok. Todoist kan brukes som desktop og som app på mobilen.

verktøy som hjelper deg å blogge, verktøy for bloggere, blogging verktøy

Gratis designerverktøy du kan bruke til Sosiale medier

6. Canva – superfavoritt

Hvis du ikke har begynt å bruke Canva.com har du ingen tid å miste. Dette er en app og desktopp program der du kan lage maler til innlegg på alle dine sosiale medier, bannere til bloggen og FB side/gruppe, pins, e-bøker, pdfer, sjekklister. You name it. Jeg bruker Canva til alt av ting jeg skal designe og har brukt programmet til å blant annet lage pdfer til kurset mitt.

Denne lagde i Canva til min Facebook-gruppe som du kan melde deg inn hvis du ønsker å bygge nettverk og lære med og av andre bloggere som deg.

Canva kan brukes som desktop og app og har tusenvis av maler og bilder som du kan tilpasse deg og ditt.

gratis verktøy som hjelper deg å blogge, verktøy for bloggere, blogging verktøy
Denne er designet i Canva for Facebook

7. StoryLight

Med denne gratis appen kan du raskt designe highlights til dine Instagram Stories. Her ligger det hundervis av maler der noen er gratis og noen er betalte. Jeg har 3 Instagram kontoer og har brukt kun gratis versjon til alle tre. Her kan du velge design, utforming, skrift, farge, bilder etc. Du kan også bruke Canva til det, men det går så fort og enkelt med StoryLight. Og du vet at du enkelt kan redigere forside på Story Highlight uten å legge forsidebildet i story first?

8. Unfold

Lag Instagram, Facebook eller Snapchat innlegg og stories on the go. Unfold appen har en del gratis maler der du kan sette inn flere bilder i samme mal, sette og bytte bakgrunnsfarge på malen og bruke forskjellig type og farge på tekst. Du kan laste story eller innlegget rett til opp til det mediet du bruker eller lagre på mobil og laste opp senere.

Eksempel på en mal for Instagram stories.

verktøy som hjelper deg å blogge, verktøy for bloggere, blogging verktøy

Gratis planlegginsverktøy for sosiale medier

9. Facebook Creator – must have

Facebook ønsker at du skal bruke verktøyene til Facebook. Derfor er Facebook Creator det beste verktøyet til å planlegge dine Facebook innlegg, både på bedriftsiden og i gruppen. Bruker du eksterne publiseringsverktøy vil Facebook gjøre begrensninger på hvor mange som vil se innlegget ditt. Vil du vite hvordan du finner Creator Studio på Facebook? Hopp inn i min Facebook-gruppe og kast ut spørsmålet der så får du hjelp pronto.

gratis verktøy som hjelper deg å blogge, verktøy for bloggere, blogging verktøy

10. Later

Later.com  kan du planlegge din feed og automatisk publisere dine innlegg. Appen er også Instagram sin offisielle partner som betyr at den er trygg å bruke. Med gratis profil kan du laste opp så mange bilder du vil i måneden, du har mulighet for visuell oversikt for å se hvordan feeden vil se ut, og du kan kan knytte opp din Instagram, Facebook (les over), Twitter og Pinterest konto. Begrensningen til gratis profilen er at du kan publisere kun 30 innlegg i måneden per mediet. Du kan også lagre captions og hashtags som du kan gjenbruke hvis du har behov for det. Later finnes også som app og er veldig enkel å bruke både som desktop og app.

verktøy som hjelper deg å blogge, verktøy for bloggere, blogging verktøy

11. Planoly

Planoly.com er også en planlegginsapp for Instagram som du kan bruke både som desktop og app. Planoly har litt færre funksjoner enn Later for gratis profiler. Du kan blant annet laste opp kun 30 bilder hver måned og du får ikke visuell oversikt. I tillegg kan du koble deg opp kun mot Instagram og Pinterest. Planoly er også Instagram sin offisielle partner og er trygg å bruke for publisering av Instagram innlegg. Jeg bruker Planoly til min Instagramkonto for denne bloggen.

verktøy som hjelper deg å blogge, verktøy for bloggere, blogging verktøy

12. Preview

Jeg har ikke brukt Preview på 100 år og kan ikke si noe om det nå. Men det er et verktøy som flere bruker til planlegging og publisering av Instagram-innlegg. I gratisprofilen får du ubegrenset med innlegg, visuell oversikt som den du ser i Later og to filtere, som er jo litt kult.

Gratis video- og bildeverktøy

13. Lightroom for mobil – superfavoritt

Dette er den eneste appen jeg ikke klarer meg uten, virkelig! Her kan jeg redigere alle bildene mine, lage filtere og legge til kjøpte filtere. I tillegg kan du ta bilder gjennom selve appen og få en mer profesjonell og kul look. Du kan lage mapper og importere bilder fra mobil direkte til mappene, legge på watermark, og alle adnre vanlige funksjoner som endre størrelse, lys, kontrast etc. I appen vil du også finne tutorials for hvordan du bruker de forskjellige funksjonene. Appen for mobil er gratis. Skal du ha den på PC eller Mac koster det penger.

verktøy som hjelper deg å blogge, verktøy for bloggere, blogging verktøy

14. Andre apper for bilderedigering

Andre popularer apper for mobil er Snapseed og VSCO. Ønsker du å lage noe mer ut av bildene dine er Pixaloop, der du kan legge til bevegelse i bildene dine (vann som renner og skyer som beveger seg) og PicsArt Photo verdt å sjekke ut. Hvis du søker på app store etter photo edit kommer det mange opp. Den eneste jeg ikke har brukt selv her er PicsArt Photo.

15. InShot – videoredigering

For videoredigering bruker jeg InShot der du kan redigere video i forskjellige formater, legge på tekst, stickers, musikk, overganger etc. Detter er app for sosiale medier og ikke profesjonell videoredigering.

Du kan også bruke VSCO til å redigere video. Jeg har akkurat lastet ned en gratis app som heter Splice. Har du erfaring med denne vil jeg gjerne høre i kommentarfeltet hva du synes.

Vil du lagre dette innlegget til senere må du klikke på pinen som vil ta deg rett til din Pinterest konto. Har du ikke Pinterest? Da må du lese mitt innlegg om hvordan du kan få bloggtrafikk fra Pinterest


Spread the love

You may also like

Leave a Comment