Hvorfor du skal lenke til andre nettsider og mellom dine egne innlegg

by Bli synlig på nett
2 comments
Spread the love

Du tenker kanskje: “What? Skal jeg sende mine kunder bort fra nettsiden?”

Det raske og enkle svaret er både ja, men også nei. Bygge lenker er en del av SEO, men vil også henvise din leser til informasjon hen trenger som du ikke har.

Det viktigste du gjør for dine kunder er å lage innhold som hjelper dem med deres utfordring. Tenk ALLTID på din kunde. Du skal lenke ut av nettsiden, men du skal gjøre det strategisk.

Strategiske eksterne lenker

Lenk til samarbeidspartnere/konkurrenter

Du skal ikke lenke til dine direkte konkurrenter, men du kan lenke til dine samarbeidspartnere. Når jeg skriver min reiseblogg linker jeg ofte til en annen reiseblogger. Hun har et annet type innhold men om samme sted som meg. Det kan være at hun har skrevet en hotellomtale i byen jeg har skrevet om. Jeg vil anbefale mine lesere et hotell og da passer det fint å linke til hennes innlegg. Når jeg linker til hennes blogg viser jeg Google at vi er i samme niche. Derfor skal du kun linke til blogger som skriver om det samme som deg.

Du bør ikke gi fra deg link “gratis” men skal alltid bytte og helst få link til et annet av dine innlegg enn det du har linket fra. Dette har med Googles mistanke om PBN (privat blog networks) å gjøre. Google er ikke glad i disse. Linker du til og fra samme innlegget og samme blogger en gang i blant går det helt fint. Men gjør du dette hver gang er det ikke bra.

Konklusjon: Ved å lenke til en annen nettside vil du få du lenke tilbake og vil vise Google at ditt innhold er så dagsaktuelt at andre lenker til det. Du bygger også din nettsides autoritet/styrke hos Google. Og det vil hjelpe deg å rangere høyere for vanskelige søkerord. Ser du hvordan alle komponentene av SEO henger sammen? Du får også eksponert deg for potensielle kunder hos andre bedrifter og dermed få synlighet.

Viktig: Du trenger ikke å bruke søkeord du prøver å rangere for i lenketeksten i lenken du gir til en annet nettside fordi dette vil konkurere med ditt eget innlegg. Men jeg anser dette som et godt samarbeid og bruker søkeord selv.

bloggtrafikk, Hvordan få mer trafikk til bloggen

Lenke til sider med høy autoritet

Du vet at du alltid skal ha riktige fakta i dine tekster. Noen ganger henter du fakta fra steder som Wikipedia, eller informasjon fra Tripadvisor og da bør du linke til disse sidene. Det er to grunner til det.

Grunn 1 – Du underbygger ditt påstand om noe og viser til kilden du henter informasjon fra.

Grunn 2 – Du viser Google at du og den store, verdenskjente siden er relevante for hverandre.

Intern lenking

Du vet hvordan du legger inn .xml filer i Google Search Console slik at Google kan gjennomsøke din blogg? Dette gjør Google blant annet gjennom linkene mellom dine innlegg. Gjennom å linke internt hjelper du Google til å søke fortere gjennom ditt innhold. Har du ikke koblet din blogg til GSC gjør det med en gang.

Når du lenker mellom egne innlegg skal disse være relevante for leseren. Bare se hvordan jeg har gjort det i teksten over. Der jeg nevner søkeord og styrke til nettsiden henviser jeg til mitt innlegg om det. Der jeg snakker om Google Search Console henviser jeg til et annet innlegg der jeg har skrevet mer om GSC.

Hvordan få mer trafikk til bloggen, bloggtrafikk

Broken links – lenker som ikke fungerer

Hvor irriterende er ikke det for leseren å prøve å komme seg til et sted du henviser til bare for å få feilmelding? Du trenger ikke å svare.

Har du få innlegg, kan du fikse ødelagte lenker manuelt. Har du mange innlegg og blogger på WordPress kan du bruke gratis plugin Broken link checker. Plugin vil søke gjennom bloggen og gi deg en liste med alle linker som ikke fører noe sted. Når du er ferdig kan du slette plugin fordi å ha mange plugins vil påvirke hastigheten til bloggen negativt.

Så er det kjære Google. Den hater broken links. Det er jo slik den gjennomsøker bloggen din raskt, husker du?

Det er ikke bra for SEO å ha ødelagte linker. Så fort du er ferdig med å lese dette innlegget bør du går gjennom hele bloggen din og oppdatere det som skal oppdateres – lenker, informasjon, bilder, video etc.

Lenker er viktig både for signaler det gir Google (SEO), for tiden leseren bruker på nettsiden ved å lese igjennom innleggene dine (SEO) og for synligheten.

For leseren er det viktig å få all informasjon på et sted – hos deg. Og selv om du henviser henne til et annet sted vet hun at når hun trenger noe, vil hun finne det hos deg, eller at DU vil henvise henne til riktig sted!

Bli med inn i Facebookgruppen min for å få hjelp med alt relatert til blogging


Spread the love

You may also like

2 comments

Tonje 5. mai 2020 - 22:28

Nyttig innlegg! Har ikke tenkt så mye på dette tidligere.

Reply
Alt Om Blogging 6. mai 2020 - 14:34

Så bra at du fant det nytting, Tonje! Nei, når man ikke vet om dette så er jo det ikke lett å tenke seg til det 🙂

Reply

Leave a Comment