Norske bloggere er mer enn “rosabloggere” – på tide å begrave begrepet

by Bli synlig på nett
2 comments
Spread the love

Er alle norske bloggere “rosabloggere” og hva er egentlig en “rosablogger? I 2020 bør vi i Norge innse at blogging er mye mer enn “rosablogging”. Jeg har intervjuet 6 norske bloggere som alle er langt i fra rosabloggere. Alle disse bloggerne skriver om et tema som gir deres lesere verdi. De lærer deg å spare penger, lærer og inspirerer til å få en nydelig hage, inspirerer og hjelper å planlegge din neste reise, eller lærer og inspirerer til trening og bedre helse. Disse fantastiske bloggerne er alle det motsatte av en rosablogger.  “Ulempen” med disse er at du ikke vil se dem på “Bloggerne” og du vil få lite drama her.

Men hva er en rosablogger, og hva er galt med å være det?

Hva er en rosablogger?

Da blogging kom til Norge var det stort sett unge jenter som blogget om sin hverdag, sminke og klær. Det var mer som en dagbok uten så mye dypt innhold, mål og mening. I hvert fall som ga oss eldre noe mening. Det som har blitt en utfordring med de største “rosabloggerne” er at de fikk mye innflytelse på yngre jenter. I etterkant visste det seg også at de tjente mye penger på å reklamere for sine lesere uten å ta det ansvaret som fulgte med å være influencer. Som igjen ødelegger for de som er seriøse og driver en ordentlig business.

For meg personlig finnes det ikke “rosablogger” men kun to type blogger. Blogger med leseren i fokus og blogger som har kun seg selv i fokus, som skriver om seg og sitt. I dag er ting ganske annerledes i blogg-verden. De første bloggerne har banet vei for oss andre på godt og vondt. Det finnes tusenvis av bloggere i Norge idag som blogger om seriøse, morsomme, inspirerende, faglige og/eller viktige samfunnsting. På den andre siden blir alle norske bloggere, uansett hva de blogger om, skjært over én kam.

En ny generasjon norske bloggere

Heldigvis så lever vi i 2020 og det er på tide å vise mangfoldet av norske bloggere. Jeg har snakket med 6 norske bloggere i forskjellige alder, kjønn og nisjer, som forteller hva de blogger om, hvorfor de startet og hva deres lesere har fått ut av å lese deres blogg.

Mette Gry fra hagebloggen Furulunden

norsk hageblogger Mette foran blomsterbedet

Norsk hageblogger Mette foran det fine blomsterbedet sitt

Mette er utdannet eiendomsmegler, men på hagebloggen Furulunden er det hennes hageopplevelser og tips som råder. På bloggen får du se bilder og skriblerier om hagetips, hagediller, hageopplevelser i egen og andres hager, hagedesign, hagestruktur, plantesammensetninger m.m.

Mette starter hagebloggen i januar 2010, mest for å lage en dagbok over prosjekter og beplantninger som hun til enhver tid ønsket å huske for ettertiden. Dette sier Mette selv:

“Lite ante jeg om at hageinteressen er så stor, og hageinteresserte finner raskt fram til bloggen via google direkte og fra Facebook hvor blogginnleggene blir delt. Instagram og Pinterest er også nyttige delingskanaler.

Fordi bloggskriving har endret seg mye siden jeg startet har jeg deltatt på webinarer for å bedre skriveferdigheter som egner seg i bloggartikler. Jeg sjekker stadig med mine følgere hva de helst vil lese på hagebloggen.  Jeg har gått fotokurs for å få inspirasjon til å ta gode bilder som forteller leserne mine noe konstruktivt fra hagelivet. Jeg ønsker å gi inspirasjon til hageglede. Leserne mine liker at jeg deler fra andres hager og presenterer hagetips, hvordan lage din egen kompost, inspirere til fine plantekombinasjoner m.m. Jeg har også en egen gruppe på Facebook som heter Hagetips. Det er stedet hvor alle hjelper hverandre med hagerelaterte spørsmål og svar. Her er det god hjelp å hente fra hageentusiaster over hele Norge. Mine lesere er en trofast gjeng  i alderen 25-65+ og aller flest i alderssegmentet 45-65+”

Helene fra økonomibloggen Helenemolund.no

Norsk økonomiblogger Helene ute på plenen

Helene er 35 år og skriver om økonomi. Bloggen handler om tips til bedre økonomi i hverdagen, billigere ferier, planlegging rundt økonomi osv. Dette sier Helene selv:

Jeg startet fordi at jeg selv var i en økonomisk vanskelig situasjon. Jeg ville med dette snu min situasjon til noe positivt og hjelpe andre i samme situasjon ved å vise at det er håp og løsninger.
Jeg har blogget om økonomi siden november 2019. Målet med bloggen er å hjelpe, inspirere og motivere andre og vise at det finnes løsninger. Jeg vil at folk skal få resultater og tar de med fra A til B.
`Jeg har fått høre fra mine lesere flere ganger at jeg er den første som har klart å senke skuldrene til vedkommende, det ga en videre boost å snakke med meg om økonomi, sparing er gøy og de gleder seg til å tenke økonomi og det hadde de aldri trodd at de skulle si.
Leserne mine er de som trenger hjelp, råd, tips og veiledning innen økonomi. Jeg hjelper de som trenger en bedre hverdagsøkonomi, aleneforeldre og generelt de  som vil ha bedre råd og økonomisk trygghet.”
Kent fra reisebloggen Destination The World
norsk reiseblogger Kent med kjæresten Mattias sitter på en trapp

Kent er 43 år og sammen med Matthias driver reisebloggen Destination The World. Dette sier Kent selv:

“Vår blogg fokuserer på reiser nært og fjernt, individuelt og ofte budsjettvennlig  med ryggsekk. Vi utforsker land og byer langt av sted, men fokuserer også på opplevelser i eget land, eget distrikt og egen by. 

Vi valgte å starte med blogging fordi vi har et ønske om å inspirere andre til å reise nettopp individuelt, og ønsker kanskje med bloggen å ufarliggjøre det å reise uten  å delta på en gruppetur. For oss trenger ikke backpacking å være en flere måneder lang reise. Vi ønsker å vise at man også fint kan backpacke på en langhelg, en uke eller to. Videre har vi også et ønske om å vise frem litt utradisjonelle steder å reise til, og velger ofte destinasjoner som ikke er under alles radar.

Målet med var blogg er å inspirere med tekst og bilder, samt gi nøyaktige og brukervennlige tips som kan hjelpe leseren med å planlegge sin egen individuelle tur. Vi søker  å gi så nøyaktig informasjon som mulig, og har som mål at var blogg skal være ekte, troverdig og seriøs. Gjennom personlige erfaringer ønsker vi å treffe leseren på et annet niva enn det en guidebok kanskje gjør.”

Ann Katrin fra bloggen Fortell det til Ovanda

portrett av en eldre norsk blogger med briller

Ann Katrin Johansen er 61 år og inspirer og lærer damer i voksen alder hvordan de kan bygge nytt sosialt nettverk. Dette sier Ann Katrin selv:
“På bloggen og sosiale medier motiverer jeg min lesere til å finne nye venner og aktiviteter. Jeg viser dem hvordan de kan bruke internett og sosiale medier til nettopp det. Jeg begynte å blogge fordi jeg ønsket en hobby eller aktivitet jeg kunne bli
skikkelig oppslukt av, og som kunne gjøre livet mitt mer innholdsrikt. Og det ble det! Det er 2,5 år siden nå.

Målet med bloggen er å lære voksne mennesker hvordan de kan bruke en interesse eller aktivitet til å finne de riktige vennene, slik at de kan få et mer sosialt og aktivt liv. Vi som har levd en stund har jo ikke fått internett og sosiale medier inn med morsmelka. Men internett er vår tids oppslagsverk, og sosiale medier et sted folk treffes. Derfor er det viktig at godt voksne også lærer hvordan de kan bruke disse mulighetene for å få et mer innholdsrikt liv.

Leserne mine sier jeg er positiv og skriver lett og morsomt. Det er jeg veldig glad for! Det er nettopp det livet bør være i vår alder, lett og morsomt. Det er som Ovanda sier: «Livet er den låta som spilles nå. Vil danse eller bare lytte?» Leserne mine er voksne kvinner som opplever at livet ble litt i roligste laget etter av barn og barnebarn lever sine egne liv. De ønsker å lære en måte å få fart i livet sitt igjen og det er her jeg kommer inn i bildet.”

Ida fra rebell helsebloggen Psyktmedsalberg

en ung norsk blogger foran en fargerik vegg med rocke tegn

Ida er 29 år og blogger om psykisk helse, inspirerer til en lysere hverdag og bryter ned tabuer og fordommer. Dette sier Ida selv:

Jeg startet bloggen i juli 2020, som en forlengelse av instagramkontoen min @idas_2020. Jeg ønsker i begge plattformer å snakke høyt om tabuer og psykisk helse, slik at vi får bukt med de mange fordommene rundt disse temaene.
Nei, man er ikke svak, selv om man har en psykisk lidelse. De fleste av oss er heller ikke stakkarslig, gal, usosial eller ikke-fungerende.
Jeg kjenner selv på store psykiske utfordringer, og er nysgjerrig på alle faktorene som påvirker nettopp vår psykiske helse. Ved å snakke med alt fra kjendiser, til fagpersonell og privatpersoner om disse faktorene gjennom bloggen, føler jeg at jeg får mer innsikt både på generelt grunnlag, men blir også klokere på min egen psykiske helse.

Jeg synes så mange av bloggene og instagramkontoene som omhandler psykisk helse er så mørke og dystre. Jeg ønsker derfor å skape to plattformer med mer positivitet, håp, humor og glimt i øyet.  Det jeg legger ut er veldig usensurert og for mange «vågalt». Men selv om det for noen kan bli for drøyt, får jeg så fantastiske tilbakemeldinger fra følgere/lesere på daglig basis, at det er tydelig at jeg treffer med mine innlegg.
Som «blogger» og instagram-«influencer», mener jeg at jeg er uredd, og våger å vise sannheten bak fasaden.”

Elin fra Ptebloggen

en norsk treningsblogger på fjellet med treningsstrikk

Elin er 49 år, PT og og driver ptebloggen.wordpress.com som handler om trening og helse. Dette sier Elin selv:

Bloggen handler om helse og trening, og om hvordan livets valg og hendelser påvirker helsen vår. Jeg deler også kundehistorier og egne livserfaringer fra livet som skjer mens vi planlegger noe helt annet. 

Jeg startet bloggen fordi jeg jobber som personlig trener, og driver mitt eget PT-studio. Jeg vil formidle gode helsevalg og bevissthet rundt en god helse, både mentalt og fysisk. 

Målet med bloggen er å informere om viktigheten av gode helsevalg. Helsen er noe av det viktigste vi har!  Jeg ønsker å fremme bevissthet rundt individuelt tilrettelagt trening og et godt kosthold. Jeg har vært personlig trener siden 2007 men startet som gruppeinstruktør i 2005. Jeg har også dessverre sett baksiden av dårlige helsevalg. Derfor ønsker jeg å bruke min erfaring slik at mine kunder skal ta gode valg for sin helse.  

Tilbakemeldingene fra mine kunder er ofte at de får bedre resultater, og en bedre hverdag når de setter av tid til trening regelmessig. De forebygger plager, og får økt styrke og energi. Det å ta vare på seg selv er ofte vanskeligere enn vi tror. Med bevisste og gode valg får de en bedre helse. Ikke la livet komme i veien for helsen, ta vare på helsen hele livet.”

Det finnes mange gode norske bloggere med stor variasjon i tema de skriver om men felles for alle er at de fokuserer på deg som leser. “Rosablogging” er begrepet som må ut og “blogger”-begrepet må ta større og sterkere posisjon. De fleste av oss som har en blogg kaller seg ikke “blogger” og mange av oss bruker bloggen til å vise frem hva vi driver med i vår business. Slik jeg gjør med denne. Men jeg ønsker ikke å bli sett ned på når jeg sier “Jeg er en blogger” og jeg personlig bruker begrepet uten å være flau over det.

Tips: Hvis du går med tanker om å starte en blogg kan du lese mitt innlegg om 13 ting du må huske før du skal starte en blogg eller melde deg på mitt gratis kurs.


Spread the love

You may also like

2 comments

Bjorn Johansen 15. desember 2020 - 10:51

Jeg har en blogg der jeg skriver om hvordan man dyrker egen mat. Akkurat nå dyrker jeg mest Mikrogrønt innendørs.

Reply
Bli synlig på nett 16. desember 2020 - 13:14

Fantastisk, Bjørn! Blogging er så mye mer enn det vi i Norge forbinder med rosa-blogging. I USA er jo dette et yrke som folk lever av og jeg personlig synes det er viktig å vise mangfoldet blant bloggere. Stå på og takk for din kommentar! Hilsen Lena

Reply

Leave a Comment