Har du noen gang følt at du poster og skriver og deler… men at alt bare forsvinner i en slags innholdståkedis?
Du er ikke alene. Mange av oss har kjent på den følelsen av å jobbe hardt med innhold uten å helt vite om det fører til noe.
Men her kommer en god nyhet: Det finnes en smart innholdsstrategi du kan bruke. Og den handler ikke om å lage mer innhold, men å bruke det du allerede lager på en mer strategisk måte.
Hva betyr det egentlig å lage innhold som bygger på hverandre?
Tenk deg at du driver en yogastudio og skal lage innhold for nye og eksisterende kunder. I stedet for å skrive én lang og tung artikkel, kan du dele det opp i flere deler som henger sammen:
- Én artikkel “Hvordan velge riktig yogamatte – en enkel guide for nybegynnere”
- Én artikkel “De 5 vanligste feilene nybegynnere gjør på yogamatten”
- Én artikkel “Min favorittmorgenrutine med yogaøvelser”
Da lager du en slags innholdsfamilie – hvor alt spiller på lag, både for Google og leseren. Det kalles ofte en innholdsklynge eller topic cluster. Du trenger ikke huske dette navnet, bare vite at innholdet ditt blir mye sterkere når det henger sammen. I stedet for at disse tre innleggene står alene og lever hvert sitt liv, lenker du dem sammen. Du nevner og anbefaler hverandre – og gir leseren en naturlig vei videre.
Og så må du lage en hovedartikkel som binder alt sammen og peker til de andre, for eks. “Yoga for nybegynnere – alt du trenger å vite for å komme i gang”.
Når du lenker og bygger innhold på denne måten, hjelper du både leseren og Google med å forstå hva du kan – og hvorfor du er verdt å følge.. I stedet for å skrive én lang og tung artikkel, kan du dele det opp i flere deler som henger sammen. Denne fremgangsmåten gjelder uansett hva du driver med.
Gjenbruk og oppdater det du har – du trenger ikke starte på nytt
Du trenger ikke finne opp kruttet hver gang du skal lage nytt innhold. Har du skrevet et nyhetsbrev eller et SoMe-innlegg som fikk god respons? Kanskje det kan bli starten på en bloggartikkel. Har du en gammel artikkel som fortsatt er relevant? Oppdater den og del på SoMe eller i nyhetsbrev på nytt.
Her er noen enkle ting du kan gjøre:
- Legg til et nytt eksempel eller case (se eksempel på case)
- Bytt ut gammelt språk eller lenker
- Flett inn en ny CTA som passer bedre med dagens mål
Du sparer tid og energi – og Google elsker oppdatert innhold.
Men det stopper ikke med blogginnlegg. Du kan bruke innholdet på tvers av plattformer – og gjøre jobben din mye enklere:
- Har du delt en Instagram-post med tips til nybegynnere på yogamatten? Bruk det som utgangspunkt for en bloggartikkel som utdyper hvert tips.
- Har du en story eller Reel/video der du viser hvordan du forvandler en liten stue med tekstiler og lys? Gjør det til en bloggartikkel med før/etter-bilder og forklaringer – og del igjen utdrag fra bloggen i SoMe med “Les mer”-lenker.
- Har du skrevet en solid bloggartikkel? Del den opp i små biter:
- 1 karusell med 3–5 tips fra innlegget
- 1 story med “Stemmer dette for deg?”-poll
- 1 post med et sitat eller bilde fra innlegget
- 1 e-post der du skriver “her er det jeg har lært (og hva jeg ville gjort annerledes)”
Når du gjør det sånn, blir det ikke lenger “blogg vs. sosiale medier”, det blir én innholdsstrøm som støtter opp under samme tema. Og det beste? Det bygger synlighet og tillit, uke etter uke.