Har du noen gang landet på en nettside som tar en evighet å laste inn, eller hvor tekst og bilder flytter på seg mens du prøver å lese? Det er ikke akkurat den beste brukeropplevelsen, og Google har fått med seg at dette irriterer oss. Derfor introduserte Google Core Web Vitals i begynnelsen av 2020.
Hva er Core Web Vitals?
Tenk på det som en slags helsesjekk for nettsiden din. Core Web Vitals er et sett med målinger som forteller Google (og deg) hvor rask, responsiv og stabil nettsiden din er. Med andre ord: Hvor god brukeropplevelse de som besøker nettsiden din får.
Hvorfor er Core Web Vitals så viktig?
- Det gir deg bedre rangering i søkeresultatene: Google vil at brukerne skal ha en god opplevelse når de lander på resultatene Google viser. Derfor belønner de nettsider med høy score på Core Web Vitals med bedre plasseringer.
- Du får høyere konverteringsrate: Når nettsiden laster raskt og fungerer sømløst, er det mer sannsynlig at besøkende blir på siden og gjennomfører ønskede handlinger, som å kjøpe et produkt eller fylle ut et skjema.
- Nettsiden får lavere avvisningsrate: En rask og responsiv nettside fører til at færre besøkende forlater siden etter kort tid.
De tre viktigste Core Web Vitals målingene du må følge med på:
- Largest Contentful Paint (LCP): Dette måler hvor lang tid det tar før det største innholdet på siden blir synlig for brukeren.
- First Input Delay (FID): Dette måler hvor raskt siden reagerer når brukeren interagerer med den, for eksempel ved å klikke på en knapp.
- Cumulative Layout Shift (CLS): Dette måler hvor mye innhold flytter på seg etter at siden har begynt å lastes inn.
Hvordan måle Core Web Vitals?
Du kan måle core web vitals med flere verktøy. Jeg er ingen ekspert på teknisk SEO og bruker derfor mye GSC og PageSpeed Insights. Det er spesielt viktig at alle core web vitals målingene på mobilversjon av nettsiden er innenfor de rammene de skal være.
- Google Search Console (GSC): Her finner du en oversikt over hvordan nettsiden din presterer på Core Web Vitals.
- PageSpeed Insights: Dette verktøyet gir deg detaljerte rapporter om hva du kan forbedre.
- Chrome DevTools: For mer avanserte brukere, kan Chrome DevTools brukes til å analysere ytelsen på sidenivå.
Vanlige feil som påvirker Core Web Vitals
Har du for mange bilder og videoer på siden eller blogginnlegget kan det bremse opplastingen. Nyere bildeformat som WebP kan også forbedre hastigheten. Dette er litt teknisk, men dårlig, komplisert eller ineffektiv kode kan gjøre nettsiden treg. For mange eksterne skripter kan øke lastingstiden. Pop-ups og annonser kan blokkere innhold og forstyrre brukeropplevelsen.
Hvordan forbedre Core Web Vitals?
Bruk PageSpeed Insights rapporten for å forbedre målingene. Oversikten som genereres gir deg også forslag til hva du bør forbedre. Som sagt over er de vanligste utfordringene – bilder, koder og eksterne skripter.
- Optimaliser bilder: Komprimer bilder uten å miste kvalitet.
- Minimer HTTP-forespørsler: Reduser antall filer som må lastes inn.
- Cache statiske filer: Bruk plugin for å lagre statiske filer lokalt for raskere lasting ved påfølgende besøk.
- Bruk et Content Delivery Network (CDN): Fordel trafikken på flere servere for å redusere belastningen.
- Utsett rendering av ikke-kritiske elementer: Ikke last inn alt innhold samtidig.
- Minimer JavaScript og CSS: Fjern unødvendig kode.
Det er ikke alltid en nettside har alle feil, så bruk rapporten GSC for å forbedre de feilene som finnes på din nettside og ikke tenk på de andre på denne listen.
Core Web Vitals er ikke bare en teknisk detalj, det er en investering i fremtiden for nettsiden din. Ved å prioritere en god brukeropplevelse vil du ikke bare rangere høyere i søkeresultatene, men også øke konverteringene og bygge et sterkere varemerke.
Lær hvordan du skal lage innhold som blir synlig på Google